5 – 6 yaş için deneyler çocukların motor ve kişilik becerilerinin gelişimine katkıda bulunması adına oldukça önemlidir. Ev ortamında da gerçekleştirilebilecek olan bu deneyler çocukların ebeveynleri ile keyifli zamanlar geçirmelerine de yardımcı olmaktadır. Deneylerden bazılarının çocukların yalnız şekilde de gerçekleştirebilecek olmaları kendileri ile kaliteli vakit geçirmeleri konusunda da yardımcı olacaktır.
Şişe ile Balon Şişirme
Şişe ile balon şişirme adı verilen bu deney, 5 – 6 yaş grubundaki çocuklar ile yapılabilecek en keyifli deneylerin arasında bulunur. Bu deney sayesinde çocuklar farklı maddeler ile balonların şişebildiğine tanıklık etmektedir. Deney için gerekli malzemeler istenilen renkte balon, su, 1 litrelik su şişesi, pipet ve karbonattır. Evde bulunan malzemelerle kolaylıkla yapılabilecek olan bu deney çocukların ilgisini oldukça çekmektedir. Su şişesine dökülen suya karbonat eklenerek karıştırılır. Çocuklar karıştırma esnasında pipetten yardım alabilir. Karbonatın suda tamamen çözündüğünden emin olmak gerekir. Daha sonra limon suyu da şişeye eklenir ve balon şişenin ağzına yerleştirilir. Şişenin içinde meydana gelen kimyasal reaksiyon sebebiyle gaz yükselerek balonu şişirir.

Suda Yumurta Yüzdürme
Çocukların fen bilgilerinin gelişimi için oldukça önemli olan bu deney için yalnızca yumurta, tuz ve uzun bardaklara ihtiyaç vardır. Bu deneyin sonunda çocuklar maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Çocuklar öncelikle saf suyun içerisine yumurtayı yerleştirir ve yumurtanın battığını gözlemler. Daha sonra bu bardağın içerisinden yumurta çıkartılarak suya bol miktarda tuz eklenerek karıştırılır. Çocuklar sonrasında yumurtayı bu tuzlu suya yerleştirdiklerinde yumurtanın suyun yüzeyinde kaldığını göreceklerdir. 5 – 6 yaşa uygun deney örnekleri arasında bulunan suda yumurta yüzdürme deneyi çocukların eğlenceli vakit geçirmelerine de yardımcı olacaktır.
Bitkiler Nasıl Nefes Alır Deneyi
Bitkilerin yaşayışları hakkında bilgi sahibi olmaları hakkında katkı sağlayacak olan bu deneye bitkiler nasıl nefes alır deneyi adı verilmektedir. Çocuklar bu deneyin sonunda solunum hakkında da bilgi sahibi olacaklardır. Geniş bir kase ve bir yaprak bu deneyi yapmak için yeterli olacaktır. Bu geniş kabın içi ılık su ile doldurulduktan sonra yaprak yerleştirilir. Bu kap güneşli bir yere bırakılır. Yalnızca birkaç saat sonra fotosentez ve terleme yardımıyla yaprakların üzerinde baloncuklar oluştuğu çocuklar tarafından gözlemlenir.
Gemiler Suyun Üzerinde Nasıl Durur Deneyi
Bu deney için ihtiyaç duyulan malzemeler biri soyulmuş biri ise kabuklu şekilde iki portakal ve içi su ile doldurulmuş şişedir. Her iki portakalın da suya atılması durumunda çocuklar yalnızca soyulmuş olanın dibe battığını gözlemler. 5 – 6 yaş deneyleri arasında bulunan bu deney yardımıyla çocuklar yoğunluk ve suyun kaldırma kuvvetleri hakkında bilgi sahibi olurlar.