Bebeklere kitap okumak, çoğu insan tarafından gereksiz görülebilen bir davranış olmaktadır. Bebeklerin küçük yaşlarda okunulanı ve duyulanı anlamadığı için bu davranışın gerekli olmadığı düşünülmektedir. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda bebeklerin anne karnında bile konuşulanları anlayabildiği hatta etkilenildiği bilinmekte ve uzmanların önerileri arasında bebeklere uyaran çeşitliliği sağlanması için kitap okunması bulunmaktadır.
Bebeklere Neden Kitap Okunmalı?
Bebekler doğduğu zamandan itibaren çoğu ses, renk, şekil gibi uyaranlarla etkilenmektedirler. Bu uyaranlar bebeklerin beyninde etkileşime girerek çeşitli bağlara neden olmaktadır. Oluşan bu bağlar sonucunda bebeklerin beyni hayatları boyunca kullanacağı bir zemin hazırlamaktadır. Bebeğin tüm hayatını etkileyebilecek bir aktivite olan kitap okuma saatlerinin mutlaka uygulanması gerekmektedir.
Aynı zamanda okuma saatleri uyku öncesi ya da yemek öncesi gibi vakitlerde oluşturulduğunda bebeğin yemek yeme ve uyku düzeni için rahatlamasını sağlamaktadır. Bu alışkanlığın bebeğe en büyük katkılarından biri dinlemeyi öğrenmesidir. Babalar genelde bebekleriyle daha zor bağ kurduğundan onlar için önerilen en iyi aktivitelerden biri bebekleri ile kitap okumaktır.

Bebeklere Kitap Okurken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebeklere kitap okunması, bazı noktalara ve zamanlara dikkat edilerek yapıldığı takdirde alışkanlık olarak kazandırılması kolaylaşan bir aktivite olmaktadır. Bebeklerin huzursuz olduğu, uykusunun geldiği ya da aç olduğu saatlerde kitap okunması tercih edilmemelidir. Bebeğin sıkıldığını anlaşıldığında başka bir kitaba yönlendirilmeli ya da o an kitap okumayı bırakıp daha sonra devam edilmelidir.
Bebeklerin görseller daha çok ilgisini çektiğinden kitaplarda yer alan resimler gösterilmeli ve anlatılmalıdır. Bebek eğer kitabı eline almak, ısırmak, çevirmek isterse izin verilmelidir. Bebeklerin okurken tepki verdiği, sevdiği kitaplar tekrar tekrar da olsa alışkanlık kazandırılması için okunmalıdır. Kitapta yer alan resimleri anlatırken hangilerinden bahsettiğini bebeğin göstermesi istenmeli, yapamadığında gösterilerek anlatılanla resim arasında bağ kurması sağlanmalıdır. Kitapta yer alan bazı tepkiler bebeğe taklitleri yapılarak söylenmelidir. Örneğin kitapta bir kedinin miyavlaması yer alıyorsa okuyan kişinin miyavlama taklidi yaparak bebeğe onu anlatması gerekmektedir. Bu sayede bebek kitapta yer alan kelimeleri daha iyi algılayabilmektedir.
Bebekler Kitaplara Hangi Aylarda Nasıl Tepki Gösterir?
Bebeklere kitap okuma yararları arasında bebeklerin çevresel faktörlere verdiği tepkilerin artması yer almaktadır. Bebekler yaşlarına göre farklı tepkiler verebilmektedirler. Altı ile on iki ayda bebekler kitaplara uzanır, daha çok resimlere bakmayı ve vurarak ses çıkarmayı tercih ederler. On iki ay ile on sekiz ay arasında ise kitap sayfalarını çevirip, parmağı ile resimleri göstererek sesler çıkarabilmektedirler. On sekiz ile yirmi dört ay arasında kitabı taşıyarak okunması için getirebilir, okumasını çok sevdiği bir kitapla bağ kurabilir, resimlere bakarak bildiklerini birkaç kelime ile anlatabilmektedir. Yirmi dört ile otuz iki ay arasında ise artık bebekler kitapta sevdiği sayfaları rahatça bulabilmekte, kitapta bulunan kelimeleri ezberleyebilmekte ve kendince anlatabilmektedir.