Çocukların televizyon izlemesi çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimi üzerinde farklı etkileri bulunur. Doğru bir şekilde tutarlılığı sağlanabilen televizyon izleme alışkanlığı çocuğun üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olmaz. Gerekli kontroller sağlanamadığında çocukta ekran bağımlılığı ortaya çıkabilir.
Çocukların Televizyon Alışkanlığı
Çocukların televizyon izleme süresi evde çocuğun ortamında bulunan ebeveynler tarafından takip edilmelidir. Aktif yaşantı içerisinde bağımlılık haline gelen televizyon alışkanlığı çocuklarda olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda oluşabilen zihinsel hasar çocuğun algı seviyesini düşürür. Televizyon alışkanlığı İlerleyen süreçte risk boyutunda hem duygu olarak hem de zihnen olumsuz etki bırakan bir duruma sebep olur. Çocuğa eğlence ve vakit geçirme amacıyla sunulmuş olan televizyon ekranı çocuğu pasif izleyici olacak bir duruma sürükler. Bu da çocuğun bir yetişkin olduğunda algı seviyesi düşük, kontrolden uzak hale gelmesine sebep olabilir.

Devamlı eğlence malzemesi olarak kullanılan televizyon bireyin kendisini daha faydalı ve eğlenceli hobiler edilebilmesinin önüne geçer. Kolay ve rahat ulaşılabilir bir televizyon ekranı sorumluluk alamayan ve pasif bireyler oluşturur. Doğru zaman dilimlerinde ve doğru yayınların izlenememesinden kaynaklı olarak çocuğun kişilik gelişimini de olumsuz problemler ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda da tespit edilen en büyük eksiklik çocuğun konsantrasyon sağlamada zorlanmasıdır. Bu dikkat bozukluğuna varacak kadar çocuğun eğitim hayatını etkileyen bir süreci meydana getirir. Aktif olarak derse katılmaktan keyif almayan yeni şeylere başlamaktan ve farklı şeylere merak duymaktan yavaş yavaş körelen, bulunduğu ortama adapte olamayan bireyler oluşmaya başlar.
Çocuklara Kontrollü Televizyon Alışkanlığı Kazandırmak
Çocukların izleyeceği televizyon süresi belirli kısıtlamalar getirilerek düzenlenmelidir. Özellikle aile içerisinde günlük olarak çocuğun 2 saatten fazla televizyon izlemesi eğitim hayatını da olumsuz etkileyen bir süreci tetikler. Ekran bağımlılığının gitgide arttığı teknolojik dönemde yalnızca televizyon değil tablet ve telefon ekranları ile da vakit geçirmek kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Ebeveynlerin bu riskleri göz önünde bulundurarak çocuğun daha kontrollü bir şekilde bu cihazlarla iletişime geçmesinin sağlaması gerekir. Özellikle anaokulu çağındaki çocukların belirli bir algı seviyesi oluşuncaya dek -ki bu yedi yaşını bulabilmektedir- televizyon ekranlarından uzak kalmaları en sağlıklı olanıdır.
Çocuklarda Televizyon İzleme Süresi Ne Olmalı?
Çocukların televizyon süreleri eğitim ve öğretim faaliyetleri dışında kalan vakitlerde faydalı bir şekilde amaca uygun kullanıldığında olumlu sonuçlar doğurur. Aksi halde ekrana bağımlı çocuklarla baş edebilmek ve onları eğitmek oldukça güç bir hal alır. Yapılan araştırmalarda bir çocuğun ekrana bağlı kalma süresinin 45 dakikaya aşmaması gerektiği tespit edilmiştir. Özellikle televizyon ekranlarının çocuğu eğlendiren ve onunla vakit geçiren bir bakıcı konumuna alınmaması gerektiği üzerinde özellikle vurgulamalar yapılmıştır. Bebeklerin 2 yaşına kadar herhangi bir ekranla buluşmaması gerektiği vurgulanmaktadır. 3-6 yaş arasında ise çocukların televizyonda tanıştıkları ilk süreçte kontrollü bir şekilde kısa soluklu ve kısıtlamalı ekran izleme izni verilmelidir. Sonraki süreçlerde verilen süre biraz daha arttırılarak izlenen içerikler her zaman için ebeveyn kontrolünde olmalıdır. Çocuklar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonrasında 2 yaş öncesinde ekranla birebir bağlılığı bulunan bir çocuğun beyinsel olarak faaliyetlerinde azalma ve beynin olağan kimyasında değişimi olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak televizyon izlemek kültürümüzün bir parçası olsa da bunu bilinçli olarak yönetebilmek kültürlü bireylerin elindedir.