Emkaloji

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilim
  4. »
  5. Elmasların içinde karbon olduğunu iddia eden bilim adamı elması yaktı! İşte detaylar

Elmasların içinde karbon olduğunu iddia eden bilim adamı elması yaktı! İşte detaylar

Ünlü bilim adamı yaptığı iddiayı kanıtlamak için öyle bir hamle yaptı ki gören herkes gözlerine inanamadı. Yaptığı bu hareket büyük tepki topladı. Peki ne yaptı? İşte haberin devamında detaylar…

admin admin -
65 0

Elmasların karbon içerdiğine dair bir iddia ortaya atan Antoine Laurent Lavoisier öyle bir deney yaptı ki görenler gözlerine inanamadı. Gerçek elması yakmasıyla iddiasına da cevap bulmuş oldu. Peki elmasın içinde karbon bulunuyor mu? Bu deney sonucu başarılı oldu mu? Detaylar sizlerle… 

Elmasın içinde karbon var mı? 

Modern kimyanın babası olarak bilinen bilim insanı Antoine Laurent Lavoisier’in 1772 yılında değerli elmasları ateşe verdiğini biliyor muydunuz? Bilen vatandaşlar için bu olay ünlü bilim insanı Antoine Laurent Lavoisier için unutulmaz bir anı olduğu da bilinmektedir.  Antoine Laurent Lavoisier doğduğu zamanlarda kimya şu an bulunduğu durumda değildi. İnançlar, flojiston teorisine göre tüm yanıcı malzemelerin, yandıkça da salınmış olan ateş benzeri elementlerin fikirleri desteklemekteydi. Teoriye göre de hava artık ememediği kadar flojiston ile dolduğu zaman ateşin söndüğü keşfedildi. 

Antoine Laurent Lavoisier  kükürt ve fosforu yaktığı deneylerde daha farklı ve eski fikirlere sahip oldu. Her iki maddenin yandığı zaman ağırlaştığını biliyor ve ağırlığın artması içinde hava ile birleştiğini düşünüyordu. İngiliz doğa filozofu olan Joseph Priestley tarafından yapılmış olan deneyde kırmızı cıva oksidin ısıtılması konu alınıyordu. Deneyden kaynaklanmış olan renksiz gaz Joseph Priestley ‘flojistikten arındırılmış hava’ deneyi olarak adlandıırlmıştı, fakat Antoine Laurent Lavoisier bu deneyin sadece oksijen olduğunu kanıtlamak için çalışacaktı. 

Antoine Laurent Lavoisier deneyi

İnsanlar elmasların kömür ve grafit gibi maddeler ile ilgisi olmayan özel bir madde olduğunu düşünüyorlardı. Malzemeleri en ufak hallerine ayırmak isteyen Antoine Laurent Lavoisier elması alıp oksijen dolu bir akp içerisine yerleştirdi ve güneş ışınları ile elması yakmaya çalıştı. Elmaslar dayanıklı olması ile bilinse de, oksijen yeterli olduğunda yanabilir. Tahminler doğru çıktı deney sırasında elmas yandı. Antoine Laurent Lavoisier elmasın karbondan yapıldığına dair şüphesi de bu sayede doğru çıkmış oldu.  Elmas yanmış olsa da kap içinde olan ağırlık aynı kalmış oldu.

İlginizi Çekebilir;  Bilim Dünyasında Türkiye'nin Öne Çıkan Araştırmaları

İlgili Yazılar