Emkaloji

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Anne-Bebek
  4. »
  5. Tüp Bebekte Gebelik Haftası Hesaplama

Tüp Bebekte Gebelik Haftası Hesaplama

admin admin -
37 0

Tüp bebek günümüzde çocuğu olmayan anne ve baba adayları için büyük bir umut olan tedavi yöntemidir. Anne ve baba adayından alınan üreme hücresinin çeşitli kontroller yapılarak laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllendirilmesi ve bu yumurtaların rahme yerleştirilmesi ile gerçekleşen süreci içerir. Tüm bu süreçte çocuğun doğmasındaki süre hesaplanırken belirli bir metod uygulanır.

Tüp Bebekte Gebelik Kontrolü

Tüp bebek haftası hesaplama günümüz şartlarında mümkün olabilmektedir. Teknolojik cihazların gelişimi ile beraber daha hızlı başarı oranları alınabilen tüp bebek tedavi yöntemlerinde kullanılan ürünler sürecin daha rahat bir şekilde yönetilebilmesini sağlamıştır. Öncelikle bilinmelidir ki hesaplama yapılırken embriyonun anne adayına enjekte edildiği süreçten itibaren hesaplanmaya başlanmalıdır. Normal doğum sürecinde yapılan hesaplamalar ile tahmin edilmeye çalışıldığında doğru veriler elde edilemez. Genellikle yapılan tespitlerde hamilelik döneminin ikinci haftası en doğru hesaplamanın yapılabileceği dönem olarak kabul edilir çünkü döllenme bu süreçte meydana gelecektir. Tespit edildiğinde tam olarak bir annenin tespit edilen bu sürecin hemen ardından geçen 266 gün bebeğin net doğum tarihi olarak ifade edilebilir.

Anne adayının daha hızlı ve işlevsel bir sonuç elde edebilmek amacıyla vücuduna birden fazla embriyo enjekte edilmesini talep edebilir. Böyle bir durumda tıbben çoğul gebelik olayı yaşanabilir. Süreçte normal şartlardaki tedaviden farklı olarak bir durum oluşacağı için risk ihtimali de bulunan bir süreçtir. Bu dönemde hesaplama yapılırken de tüp bebek tedavisi yaptıran anne adaylarının kullandığı hesaplama yöntemi aynı şekilde kullanılabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Gebelik Haftası Hesabı Nasıl Yapılır?

Tüp bebekte gebelik haftası hesaplamak bireysel olarak kişinin süreci takip ederek belirli bir rakama ulaşması mümkündür. Ancak daha profesyonel ve bilimsel bir yaklaşımla bu süreci tespit edebilmek isteyen kişilerin tüp bebek yöntemi ile hamile kalındığında hesaplama işlemini yapabilmek için uzman doktorlar yardımı ile ultrason cihazları kullanılabilir. Burada bebeğin içinde bulunduğu gelişim süreci takip edilebilir ve buradan yola çıkarılarak kaç haftalık olduğuna dair net bir bilgi alınabilir. Süreç içerisinde bebeğin doğumu embriyonun gerekli tedbirler alındıktan ve döllenme sağlıklı bir şekilde gerçekleştikten sonra anne rahmine enjekte tarihten sonraki sürecin hesaplaması ile meydana gelir. Bu süreç toplamda 38 haftaya denk gelen bir oluşumu içerir.

İlginizi Çekebilir;  Anne-Baba Olmanın En Büyük Keyfi: Bebek İle Anılar

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek süresi sabırgerektiren bir süreci içerir. Her ne kadar sonuçtan kaliteli bir verim elde edilebileceksede bu süreci risksiz ve sağlıklı bir psikoloji ile de yürütebilmek tedavinin olumlu sonuçlanmasında etken bir durumdur. Anne adayına yapılan transfer sonucunda yaklaşık 2 hafta beklenilmesi gerekir. Bu süreç transfer işleminin anne adayının vücuduna uygunluk gösterilip gösterilmediğini belirlenebilmesinde önemlidir. Bu süre tamamlandığında yapılan çeşitli testlerle gebelik durumunun başlayıp başlamadığı süreçte anne ve baba adayına bildirilir. Sağlıklı bir şekilde sürecin yönetilebildiğinin fark edilmesinin ardından yaklaşık 2 hafta sonra ultrason muayenesine gidilmelidir. Bu süreç sürekli olarak doktor gözetiminde ve tavsiyeleri ile beraber ilerlemeye devam eder.

İlgili Yazılar