Üstün yetenekli bireylerin aileleri böyle bir süreçte nasıl hareket etmelerini dair bilgi edinmek isteyebilir. Oldukça kafa karıştırıcı ve hangi adımlar atılmasına dair bilgi birikimini olmayan bir aile bu süreçte çocuğun yeteneklerini bastırmadan ve kolay bir şekilde ortama uyum sağlamasına yardımda bulunması gerekir.
Üstün Yetenekli Çocukların Aileleri Nasıl Davranmalı?
Üstün yetenekli çocuğa sahip olan ailelerin normal bir konumdaki çocuğa sahip olan ailelerden daha çok sorumluluğu olmaktadır. Özellikle bu tarz çocuklar kapasitelerin üstünde bir verim ile gelişebilecek düzeyde oldukları için onları desteklemek ve anlayışla karşılayabilmek önemlidir. Üstün yetenekli bir çocuğu olan aile çocuğunun yalnızca başarı statüsündeki gelişimini odaklanmamalı bireysel olarak hayatta var olduğunu hissettirecek, kendi kimliğini de korunmasını sağlayacak şekilde hareket etmelidir. Burada önemli olan çocuğun ortaya koyduğu yüksek dereceli potansiyeli iyi bir şekilde koruyup geliştirebilmesini sağlarken kişilik yapısına da yatırım yapabilmektir. Doğru bir rol model olabilmek bu ailelerin en önemli dikkat etmesi gereken bir unsurdur. Çocuğun yalnızca başarısının olmasına ihtiyacı yoktur. Sevgi ve anlayış ihtiyacına da cevap verebilen ebeveynler olunması gerekir.
Üstün Yetenekli Çocuk Nasıl Anlaşılır?
Üstün yetenekli çocuklar normal çocuklardan farklı olarak tepkilerde, davranışlarda ve konuşmalarda bulunabilir. Böyle bir durumda çocuktaki farklılığı anlayabilmek de öncelikle anne ve babanın görevidir. Üstün yetenekli çocuklar normal gelişimin aksine bulundukları anda birden çok yapı ile ilgilenme gereği hissedebilirler. Sosyal ve duygusal gelişimlerini daha iyi ifade edebildikleri bu süreçte çocukların davranışlarını anlayabilmek de ve bunları kabul edebilmekte öncelikle anne bir babanın bir görevidir. Çocuklardaki gelişim düzeyi normal yaşıtlarına göre eş zamanlı bir boyutta seyretmez. Avantaj olarak görülmeyen bir durum çocuk için avantajlı olabilir.

Üstün yeteneğe sahip olan bir çocuk özellikle yaptığı işlerde kusursuzluk arayışı içerisindedir. Toplumun koyduğu kurallar ve standart çizgiler onun için alt seviyede kalabilir. Mükemmeliyetçilik duygusu sebebiyle başarısızlık yaşadığında hüsrana uğrayabileceği için bu çocuklara özel olarak ilgi gösterilmeli ve hayatta başarının kadar başarısızlığın olabileceğini, her şeyin mükemmel olamayacağını açıklamak önemlidir.
Üstün Yetenekli Çocuklara Yapılacaklar
Gündelik hayat içerisindeki hareketlerindeki hal ve durumdan çocukta ki farklılığı görebilir ve bunun üzerine belli testler yapılabilir. Yapılan testler sonucunda bilirkişilerin sağladıkları raporlar neticesinde çocuk üstün yetenekli olarak kabul edilmiş olabilir. Böyle bir durumda üstün yetenekli çocuklara farklı yaklaşılması gerekmektedir. Üstün yetenekli çocuklara yapılacaklar şu şekilde örnekle açıklanabilir:
- Üstün yetenekli çocuklar her zaman için yeni bir şey öğrenmek isterler. Bu sebeple sıradanlık onlar için sıkıcı bir hal alır. Farklı ortamlarda, farklı deneyimler ile çocuğu tanıştırmak ona büyük fayda sağlayacaktır.
- Üstün yetenekli çocuklar bilinenin aksine her alanda başarılı olma durumunda değillerdir. Bu sebeple böyle bir tanı koyan çocuğa yaklaşılırken başarısızlık yaşadığı durumlarda korkuya kapılmaması gerektiği ona açıklanmalıdır.
- Üstün yetenekli çocukları diğer yaşıtlarından farklı bir konumda bulundurmak ve belirli bir adlandırma yaparak onları soyutlamak doğru bir tavır değildir. Kendi yaşıtları ile iletişimini arkadaşlık bağlarını kurarak sağlıklı bir şekilde devam ettirilmelidir.